Jelenlegi hely

Címlap | Magunkról

 

A keszthelyi Nagyváthy János Mezőgazdasági Technikumba 1969. augusztusában egy fiatal tanár érkezett az Alföldről, akitől Lébényi Sándor az akkori igazgató azt kérte, szervezze meg a néptánccsoportot és legyen az oktatója.

Dr. Bertalan Zoltán  tanítványa volt Dr. Béres Andrásnak (a Debreceni Déri Múzeum akkori igazgatója) és Dr. Varga Gyulának (a Debreceni Tudomány Egyetem néprajz szakos adjunktusa), akik akkor a Debreceni Népi Együttes vezetői voltak. Ennek az együttesnek volt táncosa, asszisztense majd segéd koreográfusa.

A Debreceni Népi Együttes abban az időben (1950-es évek) már élvonalbeli amatőr együttes volt azonos szinten a Bartók TE-sel (Timár Sándor), HVDSZ Bihari TE-sel (Novák Ferenc), Vasas Központi TE-sel (Szigeti Károly és neje Györgyfalvay Katalin). Vidéken Békéscsabai TE-sel (Born Miklós), Székesfehérvári Alba Régia TE-sel (Botos József) és a Szombathelyi Savária TE-sel (Dr.Pesovár Ernő és Pesovár Ferenc).

1969. szeptember 14.-én alakult meg a Nagyváthy Néptáncegyüttes az iskola ebédlőjében a Technikum tanulóiból és a Felsőfokú Technikum hallgatóiból, akik akkor ugyan abban az épületben tanultak. (Lásd alapító tagok).

NAGYVÁTHY nevet az alapító iskolától vettük át. Később azért tartottuk meg, mert Nagyváthy János tevékenysége erősen kötődik Keszthelyhez. Nemcsak mint a Festetics család gazdasági alkalmazottja, hanem Európában az első agrár felsőoktatási intézmény a GEORGIKON tanára, mint ilyen szoros kapcsolatban volt a hallgatókkal és azok kulturális életévelMár akkor (XVIII. század) szokás volt az iskolai és a városi ünnepségeken a pór nép által táncolt táncokat műsorra tűzni. Richard Breit angol utazó ittjártakor látta és feljegyezte, hogy a hallgatók pásztor ruhában, bottal a kezükben, kemény férfi táncot jártak (valószínű somogyi kanásztánc lehetett). A mezőgazdaság tudományát és gyakorlatát elsajátító egykori ifjúság örökösének tartottuk a Mezőgazdasági Szakközép Iskola tanulóit, és folytatva az általuk felkarolt néptánc művelését is kötelességünknek vállaltuk.

A elmúlt 45 év alatt mindig megtartottuk a ma autentikusnak nevezett stílust. Eddig több mint 600 fiatallal ismertettük és szerettettük meg a néptáncot, népdalt, népzenét. Többen közülük más táncegyüttesekben, hívatásosakban is folytatták táncos tevékenységüket, sőt oktatók lettek, táncegyüttesek vezetői.

Az utóbbi évtizedben egyre több olyan fiatal jelentkezik az együttesbe akinek a szülei, vagy más rokona ismerőse egykor a NAGYVÁTHY NÉPTÁNCEGYÜTTESBEN táncolt.

A nosztalgia oldalakkal az a célunk, hogy a régi együttes tagoknak lehetőséget biztosítsunk a fiatalkori néptáncos emlékek felelevenítéséhez. Sajnos némelyik év nagyon hiányos, ezért arra kérünk benneteket, hogy küldjetek fényképeket, történeteket az együttesben töltött időkről e-mail-en vagy postán. Bővítsük közösen az együttes történetét.